Veelgestelde vragen

U vind op deze pagina het antwoord op een aantal veelgestelde vragen. Staat uw vraag er niet bij? Neem gerust contact met ons op.

Heb ik een schoorsteen nodig bij een pellet kachel?

De rookgasafvoer van een pellet kachel is minder complex dan van een houtkachel. Een pellet kachel heeft een rookgasafvoer nodig van minimaal 1,80 m hoogte in tegenstelling van een pijplengte van 5 m voor een houtkachel. Dit kan een bestaande schouw zijn waar een hout- of kolenkachel heeft gebrand, maar er kan ook eenvoudig een rookgasafvoer gemaakt worden door middel van een gat in de buitenmuur te maken en een RVS-rookafvoerkanaal aan te leggen. Vaak voldoet een enkelwandige pijp van Ø 8 cm al, waardoor het rookgasafvoerkanaal aanzienlijk goedkoper is dan van een houtkachel.

Een pellet kachel voert zijn rookgassen via de ventilator naar buiten of de schouw in. In tegenstelling bij een houtkachel, die moet een bepaalde trek hebben om de rookgassen af te voeren.

Hoe kies ik de juiste pellet kachel uit?

Dit hangt van een aantal factoren af. Punten om rekening mee te houden:

  • Waar komt de pellet kachel te staan. Te denken aan; veel of weinig ramen, in een hoek, tegen een wand, etc.
  • Hoe groot is de ruimte die verwarmd moet worden.
  • Hoe is uw woning geïsoleerd.
  • Hoe vaak wilt u de pellet kachel gaan gebruiken. Te denken aan; alleen in avonduren, overdag en/of ’s nachts.
  • Gaat het om een vrijstaande- of tussenwoning.
  • En tenslotte is het natuurlijk ook belangrijk wat u mooi vindt!
Hoe werkt een pellet kachel?

Na het plaatsen en aansluiten van de pelletkachel, wordt het reservoir gevuld met pelletkorrels. Tijdens het opstarten van de pelletkachel, zullen via de transportschroef (vijzel) de pelletkorrels in de vuurkorf vallen. In de vuurkorf is een ontstekingspen/gloeikaars, deze zorgt voor de ontbranding van de eerste pelletkorrels. Zodra deze branden, gaat de ontstekingspen/gloeikaars uit. Via een ventilator wordt er gedoseerd zuurstof aan het verbrandingsproces toegevoegd. De nieuwe aanvoer van pelletkorrels ontbranden door de luchttoevoer, die van onder de vuurkorf naar binnen stroomt.

Wanneer u een hogere temperatuur instelt, zullen er meer pelletkorrels toegevoerd worden. Dit werkt ook andersom, wanneer u een lagere temperatuur insteld, zullen er minder pelletkorrels toegevoerd worden. Als de gevraagde temperatuur behaald is, gaat de pelletkachel in de stand-by stand. De pelletkachel zal niet zomaar uitgaan, tenzij het reservoir leeg is. Wel is het bij de meeste kachels mogelijk om een aan- en uittijd toe te passen. De rookgassen van de pelletkachel worden met behulp van een ventilator naar buiten of naar de bestaande schouw afgevoerd.

Kan de pelletkachel ook in de nacht blijven branden?

U kunt de pelletkachel ’s nachts laten branden, mits er voldoende pelletkorrels in het reservoir aanwezig zijn. De temperatuur kunt u voor de nacht een paar graden lager instellen, zodat de ruimte(s) op temperatuur blijven. De kachel hoeft op die manier in de ochtend minder hard te werken om de ruimte(s) op de gewenste temperatuur te brengen.

Moet de pelletkachel onderhouden worden?

Ja, de pelletkachel dient regelmatig schoongemaakt te worden. Dit kunt u gemakkelijk zelf uitvoeren. Om de 2 á 3 dagen kunt u de as, met behulp van een aszuiger, in koude toestand verwijderen en tevens de ruit reinigen. Minimaal 1x per jaar, na 2000 branduren of na 2000 kg verbruik van pelletkorrels is het aan te raden de kachel een grote beurt te geven. Kijk in de gebruiksvoorschriften van de fabrikant wat het advies is. Sommige pelletkachels geven in het display zelf aan wanneer het noodzakelijk is.Uiteraard kunnen wij de grote beurt voor uw pelletkachel uitvoeren.

Wat is het verschil tussen een pelletkachel en een pellet cv kachel/ketel?

Een pelletkachel is de moderne variant van de houtkachel. Een pelletkachel is een verbrandingsoven voor houtpellets. Een pelletkachel is het antwoord op de stijgende vraag naar duurzame en energiebesparende mogelijkheden. Met een pelletkachel wordt automatisch de dosering van houtpellets geregeld, waardoor een continue verbranding ontstaat.

Een Pelletkachel met een CV-aansluiting kan een volledige woning verwarmen en in combinatie met zonnecollectoren ook nog warm tapwater leveren. Afhankelijk van de situatie kan het verstandig zijn om ook een buffervat in de installatie op te nemen. Zo zorgt de pelletkachel voor een efficiënte en gelijkmatige warmte in uw huis.

Wat is het verbruik van een pellet kachel?

Het verbruik van een pelletkachel is afhankelijk van meerdere factoren. Onder andere:

  • Het stookgedrag, overdag en ’s nachts.
  • Hoe groot is de ruimte die verwarmd moet worden.
  • Hoe is de woning geïsoleerd.
  • Wat is de temperatuur buiten en hoe warm moet het binnen zijn.
  • Wat is het vermogen van de pelletkachel.

Het verbruik is dus afhankelijk van uw persoonlijke situatie.

Wat zijn pellet korrels?

Voor het stoken van de pelletkachels wordt er gebruik gemaakt van speciale houtpellets. Dit zijn houtbrokjes die gemaakt zijn van onbehandelde houtkrullen en/of zaagsel. De pellets worden samen geperst en door de harsen die het hout bevat blijft de pellet in vorm. Er wordt geen gebruik gemaakt van lijm of ander bindmiddel en zijn hierdoor vrij van chemische middelen. Houtpellets zijn tussen de 10 en 30 mm lang, met een doorsnede tussen de 6 en 8 mm, te vergelijken met koeienbiks.

Is een pellet kachel goedkoper verwarmen dan gas of stroom?

Ja, het verwarmen met een pellet kachel is ongeveer 40 tot 50% goedkoper dan met gas of stroom.